Friday, November 17, 2023

Romain Gary - momelile speranței

 


 

Publicat de Romain Gary în 1962, volumul Păsările se duc să moară în Peru conține șaisprezece proze scurte, în care autorul francez explorează în maniera recognoscibilă – profundă, cu umor  negru și ironii extrem de subtile, abisuri ale minții omenești, traume individuale și colective, idealuri sfărâmate ale speciei umane de-a lungul așa-zisei evoluții pline de metamorfoze ce fac ca materialul uman să fie demodat.

Omul este un pionier al lui însuși, așa cum apare în ultima proză – Glorie iluștrilor noștri pioneri care amintește de metamorfoza kafkiană, caci în mijlocul interminabilului conflict dintre America și Rusia, oamenii se transformă în creaturi marine care se simt bine în noroi, care mănânca muște, iar unii dintre ei continuă să poarte sub carapace nostalgii ale omului de ieri și vagi iluzii.

Cel mai mult mi-a plăcut nuvela care dă titlul volumul și care a și fost ecranizată chiar de autor. Păsările se duc să moară în Peru îl are ca personaj principal pe Rainier, un bărbat de aproape cincizeci de ani, retras pe o plajă la zece km de Lima, proprietar al unei cafenele de pe o plajă pe care păsările din largul mării veneau să moară. Nu există vreo explicație pentru voluptatea lor de a muri acolo. Suflet idealist, și el eșuase pe această plajă, în căutarea liniștii, mulțumit cu contemplarea peisajului, împăcat cu singurătatea sa. Nu mai aștepta nimic de la oameni și cu atât mai puțin de la regimurile politice. Până într-o zi când salvează de la înec o tânără frumoasă, cu o eșarfă verde: „era ceva în el ce refuza să abandoneze și continua să muște din toate momelile speranței. Credea, în taină, în posibilitatea fericirii ascunse în străfundurile vieții, care vine dintr-o dată să lumineze totul, chiar în ceasul crepusculului. Exista în el un soi de prostie sacră, o candoare pe care nici o înfrângere, nici un cinism nu reușiseră vreodată să le ucidă, o putere a iluziei care-l purtase pe câmpurile de luptă din Spania”.

Un umanist are acțiunea plasată în Germania venirii la putere a lui Hitler și îl are ca protagonist pe un fabricant de jucării evreu, jovial, optimist, care credea în natura umană, în havanele de calitate, în băuturile rafinate, în cărțile de filosofie și în democrație. Nu crede în pericolul antisemitismului, râde de spaima celorlalți care aleg să fugă și închină în cinstea naturii umane în care va continua să aibă absolută încredere, deși istoria îi va dovedi că generozitatea, justiția și rațiunea se mai pot păstra doar dacă refuzi orice legatură cu realitatea accidentală și cu viitorul.

Povestirile lui Roman Gary ne poartă prin Peru, Istanbul, România sau Rusia, ne introduc în existența unor oameni iubitori de artă și de autenticitate și ne plimbă pe granița sensibilă dintre umanitate și animalitate. Cel mai mult impresionează încăpățânarea unor oameni de a crede în inocență și în bine. Absurdul și străfulgerările de cinism accentuează adesea tușele realității, într-un amestec de sensibilitate și cruzime, iar cititorul oscilează deseori între amărăciune și zâmbet.

Romain Gary, Păsările se duc să moară în Peru, traducere din limba franceză de Doru Mareș, Humanitas Fiction 2023

No comments:

Post a Comment

Burhan Sönmez și povestea cioplitorului în piatră

  https://www.observatorcultural.ro/articol/burhan-sonmez-si-povestea-cioplitorului-in-piatra/ Burhan Sönmez este unul dintre cei mai import...

Cele mai citite