Tuesday, May 9, 2023

Călătorie pe firul morții. Andrew Doig - Trupul nostru muritor

 


În Trupul nostru muritor. O istorie universală a morții, Andrew Doig - profesor de biochimie la Universitatea Manchester - face un inventar al cauzelor morții și al încercărilor oamenilor de a i se opune, de la ciuma neagră până în zilele noastre.

Departe de a fi o lectură deprimantă, Trupul nostru muritor este o carte optimistă despre moarte, căci creșterea speranței de viață este de netăgăduit: de la treizeci de ani în Antichitate și Evul Mediu la peste optzeci de ani în cele mai sănătoase și mai bogate țări din zilele noastre.

 Perspectiva pe termen lung este una liniștitoare, iar cartea este și o istorie pe alocuri amuzantă a ingeniozității umane a cărei măsură este moartea. După aproape patru decenii de cercetare, Andrew Doig a știut să facă accesibil întunecatul subiect oricărui cititor. Vastele sale cunoștințe în domeniul geneticii sunt sintetizate inteligent și expuse cu claritate, fiind presărate cu detalii picante și cu insolite istorii individuale. La intersecțiile dintre istoria mare și biologie, autorul ne explică felul în care trecutul colectiv ne detemină viitorul individual, istoria morții devenind o istorie a vieții, a speranței de viață, a medicinei, a progresului lent pe care l-a făcut umanitatea în descoperirea cauzelor răspândirii bolilor, a măsurilor de igienă și a vaccinurilor care le pot preveni.

De la cei patru cavaleri ai apocalipsei medievale – Ciuma, Foametea, Războiul, împreună cu Moartea însăși – până la cei patru cavaleri ai zilelor noastre – insuficiența cardiacă, atacul cerebral, cancerul și demența -, cartea spune povestea schimbării cauzelor din care murim. Uneori, aceste transformări sunt paradoxale, dacă stâm să ne gândim, de exemplu, că în trecut se murea de foame, iar acum se moare de suprabundență alimentară.

Trupul nostru muritor este un studiu complex al manierei în care felul nostru de a trăi determină felul nostru de a muri. Povestea modului în care murim este, în viziunea lui Andrew Doig, profund legată de știință, tehnologie, economie, sănătate globală, sociologie și comportament uman. Dar mai ales de nivelul de trai, banii și stresul psihologic implicat de lipsa acestora slăbind sistemul imunitar și determinînd comportamente periculoase pentru sănătate. 

 Explorând biologia fascinantă a mortalității omenești, Andrew Doig ne convinge că moartea ne poate învăța multe despre viață. 


Andrew Doig, Trupul nostru muritor. O istorie universală a morții, Traducere din limba engleză de Ruxandra Câmpeanu, Polirom 2023

No comments:

Post a Comment

Flori transilvane

  V ă semnalez o carte special ă , ap ă rut ă la Editura Litera : Irina Neac ș u -„Flori transilvane. Intersec ț ii istorice între natur ă...

Cele mai citite