Saturday, September 26, 2020

Biblioteca de pe Lună. Cărțile au miros de timp

 


         Francesc Miralles, cunoscut și cititorilor români, este unul dintre cei mai populari scriitori din Spania, literatura și atelierele de dezvoltare personală, conferințele de spiritualitate fiind bazate în principiu pe filozofia japoneză, asigurându-i un public numeros. Tânărul scriitor declara într-un interviu că a început să scrie literatură din pricina singurătății, ca să împărtășească cu alte suflete singuratice din misterele existenței, iar în copilărie și-a dorit să devină astronaut.

Deci nu întâmplător, Verne, protagonistul romanului Biblioteca de pe Lună - tradus recent la Editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei, de către Tudora Șandru Mehedinți și Lavinia Similaru -  este un însingurat, care caută tocmai pe lună înțelegerea vieții și iubirea.

Biblioteca de pe Lună este un roman distopic, cu o acțiune plasată în viitorul nu tocmai îndepărtat al omenirii, când unul dintre miliardarii planetei noatre, un magnat indian, construiește pe lună un hotel, acesta devenind cea mai scumpă și apreciată atracție pentru bogătașii planetei noastre, o planetă pe care, pentru a fi protejate pădurile, de zeci de ani sunt interzise cărțile pe suport de hârtie. Unii oameni mai au amintiri cu ele, de când erau mici, majoritatea nu au habar ce înseamnă să ții în mână o carte și ce miros au cărțile. Doar pe Lună se poate simți mirosul de timp al cărților tipărite pe hârtie, căci decretul pământenilor nu prevăzuse și interzicerea acestora pe Lună.

Filolog, cunoscător al sancritei, Verne ajuge ca pe Pământ să-și câștige existența de pe urma tarotului online. Abia pe Lună, unde o urmează pe femeia iubită,  pregătirea sa va avea un temei. Frumusețea primei părți a romanului este dată de schimbul lor de scrisori care circulă între pământ și lună, în timp ce în a doua jumătate în prim plan trece puterea pe care o au cărțile ca moștenire spirituală a omenirii și ca prieteni tăcuți ai omului.

Dincolo de răsucirile de intrigă și de peisajele lunare, puteți afla cum se manifestă melancolia lunară, cât de romantică și de prielnică iubirii de dovedește a fi luna, cum se vede din spațiu viața lăsată în urmă pe pământ, dar mai ales, printre aventurile lunare, puteți citi unele dintre cele mai frumoase haikuri din literatura pâmântenilor.

 

 Francesc Miralles, Biblioteca de pe Lună, Traducere de Tudora Șandru Mehedinți și Lavinia Similaru, Humanitas Fiction, 2020

No comments:

Post a Comment

Burhan Sönmez și povestea cioplitorului în piatră

  https://www.observatorcultural.ro/articol/burhan-sonmez-si-povestea-cioplitorului-in-piatra/ Burhan Sönmez este unul dintre cei mai import...

Cele mai citite