Friday, March 25, 2022

„Singur. Viața lui Mihail Sebastian” - Tatiana Niculescu

 

Mihail Sebastian este unul dintre scriitorii tare dragi mie și am citit cu plăcere cea mai recentă carte publicată de Tatiana Niculescu la Editura Humanitas, mai exact cartea dedicată vieții lui Mihail Sebastian și intitulată cât se poate de simplu, de adecvat și de sugestiv – Singur. Viața lui Mihail Sebastian. Tatiana Niculescu nu doar că s-a documentat minuțios și obiectiv-profesionist, dar a și empatizat puternic cu profilul intelectual și cu natura umană ale acestui scriitor atipic.

Mihail Sebastian a fost un impresionistul lucid, un om elegant care a optat pentru singurătate ca formă a libertății spiritului, ca formă de rezistență în fața numeroaselor asprimi din timpul scurtei și agitatei sale vieți. Foarte bine a observat Tatiana Nicuelescu că pentru Sebastian literatura a fost o expresie a umanului, o fereastră deschisă către viață.

 Și, în cazul său, ambele (viața și literatura) au fost un fascinant amestec de inteligență și sensibilitate, esență foarte bine surpinsă în această biografie: „singuratic dedicat cărților, sentimental cu rigoarea nuanțelor, timid înzestrat cu subtil umor, evreu francofil evadat din ghetou prin cultura laică, dar păstrând vie înțelegerea lumii în care s-a născut, răzvrătit melancolic, prieten loial trădat și părăsit de prieteni deveniți celebri: un om care vorbea cu cărțile, trăindu-le și scriind despre ele în singurătatea tranșeelor istoriei”.

Reconstitirea vieții lui Mihail Sebastian începe nașterea și cu primii ani petrecuți  de acesta în familia sa de evrei din Brăila, prilej cu care autoarea ne poartă și prin istoria și atmosfera acestui oraș în care Mihail Sebastian, preferatul mamei, începea să-și urzească o lume proprie, din amestecul realității vieții evreiești cu realitatea de pe străzile orașului, cărora le adaugă lumea cărților pe care le-a iubit de mic, la școală colegii adunându-se în jurul său pentru a-l asculta cu sufletul la gură povestind aventurile lui Holmes, de exemplu.

Tatiana Niculescu nu doar că suprinde și leagă în povestea vieții lui Sebastian toate episoadele importante din existența acestuia, dar scoate în relief și importanța lor în devenirea omului și a intelectualului.

 Primele lecturi din Ibsen, fascinația pentru literatura franceză, susținerea examenului de bacalaureat cu Nae Ionescu în comisie, ironia legăturii dintre pseudonimnul său și mișcarea lui Corneliu Zelea Codreanu, debutul la Cuvântul, mutarea la București, împrietenirea  cu Nae Ionescu, cu Camil Petrescu sau cu Mircea Eliade, prima călătorie în Franța, polemicile pe tema antisemitismului, apariția volumului De două mii de ani cu celebra prefață a lui Nae Ionescu, căreia i-au urmat atacuri din toate părțile, celebritatea negativă, surpinzătoarea refacere a prieteniei cu Nae Ionescu, derapajele politice și umane ale celor din jurul său, disoluția prieteniilor, obsesia eșecului sexual și paradoxala etichetă de „afemeiat”, relația controversată avută cu actrița Leny Caler, sărăcia în care a trăit adesea, grija cu care a reuțit până la urmă să-și întrețină familia pe care a mutat-o Bucuresti, puterea salvatoare a muzicii pe care o ascultă cu nesaț și despre care scrie, senzația de libertate dată de schiat ori simbolsitica crengii de liliac alb - sunt doar o parte dintre episoadele pe care Tatiana Niculescu le-a legat cu inteligență și cu empatie în povestea vieții lui Mihail Sebastian. Pe celelelate vă las să le descoperiți singuri.



No comments:

Post a Comment

Burhan Sönmez și povestea cioplitorului în piatră

  https://www.observatorcultural.ro/articol/burhan-sonmez-si-povestea-cioplitorului-in-piatra/ Burhan Sönmez este unul dintre cei mai import...

Cele mai citite